Frica este critica pentru supravietuirea noastra. Ne ajuta sa ne protejam de pericole si amenintari. Daca am avea doar frici legate de amenintari la viata noastra, societatea noastra ar fi total diferita. Dar, avem alte frici irationale, bazate pe traume, experiente neplacute sau frici induse de catre cei din jurul nostru.

Gandeste-te la fricile tale, fa un inventar al lucrurilor de care iti este frica. De regula frica de inaltime este printre cele mai intalnite, pentru ca exista un pericol clar de a cadea. Ce mai este pe lista ta de frici? Animale salbatice? Paianjeni? Respingere? Durere? Zbor? Inot? Vorbit in public? Relatii? Oameni? Culoarea albastra?

Fricile sunt ganduri pe care noi le cream bazat pe experiente pe care le-am avut noi sau pe care le-au avut altii, si care se imprima in mintea noastra. Aceste frici sunt create, alimentate si pastrate in mintea noastra. Cateodata fricile devin foarte intense si atunci apare anxietatea care ne paralizeaza progresul.

Atunci cand accepti frica si te predai, nu mai poti inainta. Nu poti creste. Stai pe loc. De exemplu, frica de esec este des intalnita, sub diferite forme. Ii opreste pe oameni din a progresa in cariera, in relatii sau in diferite angajamente. Oamenii care au aceasta frica au tendinta de a sta in posturi fara viitor, in relatii nesanatoase si accepta ce li se da. Ei accepta viata asa cum este, de ce sa mai incerce ceva nou si sa esueze, de ce sa isi mai bata capul si sa incerce? Dar ce zici despre frica de a fi refuzat? Nu sunt destul de bun … nu pot face asta, nu am diploma necesara, nu am experienta necesara, si asa lor nu o sa le placa de mine … si tot asa.

Foarte frustrant, corect? Cu totii cunoastem oameni care fac asta. Sau, poate este vorba chiar de … noi? Poate noi avem nevoie sa fim un pic impinsi de la spate, avem nevoie de un pic mai multa incredere in noi, poate este necesar sa constientizam ca frica pe care o caram cu noi este inventata. Este necesar sa intelegem ca putem sa schimbam modul in care gandim, putem sa lasam in urma orice trauma pe care am carat-o cu noi si care a facut ca frica sa para atat de reala, care a facut ca frica sa faca parte din viata noastra.

Uneori avem nevoie de ajutor de alte persoane care sa trecem peste fricile noastre.  Uneori avem nevoie de un mentor de incredere care sa ne arate calea cea buna, care sa ne ghideze in calatoria noastra in care sa scapam de lanturile fricii … de frica de care am ajuns “sa tinem” foarte strans, si de care vorbim atat de des. Sau poate avem nevoie chiar de un coach care sa ne puna acele intrebari incomode, intrebari pe care noi evitam sa ni le punem.   

Oamenii se nasc doar cu 2 frici: frica de a cadea si frica de zgomote mari. Restul fricilor sunt inventate de mintea noastra… si din pacate alimentate chiar de noi insine. Asa ca intreaba-te: frica asta pe care o am, pe ce se bazeaza? Este reala? Care este primul pas pe care-l pot face ca sa trec peste aceasta frica?

Puterea de a scapa de aceste temnite auto-impuse … se afla chiar in interiorul nostru. Asa ca elibereaza-te de fricile care te-au tinut pe loc pana acum si mergi in directia potentialului tau maxim. Am incredere in tine si sunt convins ca poti!

2 Responses

  1. Foarte bun articolul. Si eu am frici, dar ma tin “viteaza” In ultima vreeme am inceput sa -mi dau seama cand fac alegeri din frica. Si sunt mai atenta.
    Multumesc, Marius Darie ca mi spui tot timpul: – Bun, si care-i primul pas pe care daca-l faci – te duce acolo und evrei tu ?
    Si asa dispare frica !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *