Viktor Frankl scria in cartea “Omul in cautarea sensului vietii” urmatorul lucru: “Omului îi poate fi luat totul, dar nu şi ultima dintre libertăţile omeneşti: aceea de a-şi alege atitudinea într-un anumit set de circumstanţe, de a-şi alege propriul fel de a fi”. Este vorba despre schimbare!

Cand nu mai poti schimba o situatie, sau cand esti provocat de acea situatie singura modalitate de a inainta este sa te schimbi tu pe tine. De-a lungul vietii sunt unele lucruri care ne scapa de sub control, dar putem prelua din nou controlul atunci cand ne schimbam noi pe noi insine.

Dar aici intervine marele blocaj. Vrem sa se schimbe toti oamenii din jurul nostru inainte ca noi sa ne schimbam. Daca eu astept pana tu te schimbi astfel incat sa ma schimb si eu dupa … atunci un singur lucru este clar: nu o sa ma schimb niciodata. Conditionam schimbarea noastra pentru ca ne este … destul de OK sa stam in zona noastra de confort, chiar daca asta nu este ceea ce ne dorim.

Gandeste-te la traficul din orasul in care locuiesti. Devine din ce in mai greoi, soferii sunt din ce in ce mai irascibili pentru ca s-au saturat sa tot astepte in trafic sau sa vada cum alti soferi se baga in fata. Si atunci, la cea mai mica problema … se dezlantuie tornada nervilor, toti striga, toti gesticuleaza… si dupa ce se linistesc spiritele, tot ei spun: pai cum sa fii calm, nu vezi ce fac? Sa se calmeze ei si atunci ma calmez si eu! Nu se va intampla niciodata. Asta am realizat si eu pentru mine. A fost necesar sa preiau controlul si sa ma schimb pentru a nu mai reactiona asa atunci cand conduc.

James Allen spunea in cartea lui “Asa cum gandeste omul”: “Oamenii sunt nerabdatori sa imbunatateasca circumstantele lor exterioare, dar nu sunt deschisi sa se perfectioneze, si de aceea raman blocati”. Schimbarea vine din interior si este necesar sa fie intentionata. Unul din mentorii mei imi spunea in felul urmator: nu fugii de ceva, indreapta-te catre ceva. Fii intentionat si adapteaza-te, fii flexibil mai ales acum in lumea asta dinamica in care traim.

Putem trai o viata din oficiu, sa acceptam ce ni se intampla, sau putem fi propriul nostru proiectant, sa ne stabilim viata asa cum am vrea noi sa fie. Dar pentru asta este necesar sa intelegem ca doar schimbarea la interior produce schimbari la exterior.

Unde este necesar sa preiei controlul si sa incepi o schimbare din interior?
Care sunt avatajele pentru tine daca faci aceasta schimbare la tine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *