Întreaba pe oricine intalnesti daca a fost vreodata jignit de cineva. O sa auzi un DA rasunator. Acum intreaba persoana respectiva cum a reactionat la acea jignire si o sa auzi foarte multe povesti diferite: resentimente, revansa, internalizare, depresie, furie sau tristete, dar putine povesti despre iertare. De ce? De ce ar suferi cineva in continuare daca nu este necesar? Ce este in natura noastra umana de ne face sa tinem strans de aceste suferinte din trecut? Este din ce in ce mai evident ca pastrarea acestor dureri emotionale duce la durere fizica. Daca noi avem puterea de a ne vindeca singuri, de unde incepem?
Unii spun ca sa trecem peste; alti ii spun iertare. Atunci cand ierti pe cineva nu inseamna ca negi responsabilitatea persoanei in faptul ca te-a suparat. A ierta pe cineva nu inseamna ca scuzi fapta. Iertarea este despre a practica compasiunea, empatia, bunatatea si pacea.
A tine supararea in tine este ca un sol fertil pentru sentimente negative. Emotiile negative ies la suprafata prin furie, resentimente si dorinta de a cauta sa te razbuni. Emotiile negative ne retin, de asemenea, de la a ne bucura de prezent si asta duce la depresie sau anxietate si, intr-un final, la a sabota relatiile cu cei dragi.
A practica iertarea este ca un angajament de schimbare. A iesi din rolul de victima si a fi mai proactiv si mai pozitiv in ceea ce priveste starea ta de bine, te va duce spre o viata mai linistita si mai placuta.
Uneori unele lucruri par de neiertat. Pune-te in locul lor. Considera cum ai fi reactionat sau cum te-ai fi comportat tu daca ai fi fost in locul lor. Accepta faptul ca toti suntem fiinte umane si avem, ocazional, unele imperfectiuni. Ca si orice decizie de a face o schimbare, atunci cand scrii pe hartie despre sentimentele tale, asta te ajuta sa mergi inainte spre tot ce tu iti doresti.
Iertarea este in tine, si nu exista nicio garantie ca-l va schimba pe cel care te-a ofensat sau viitoarele lui actiuni, dar este important sa stii ca atunci cand ierti pe cineva s-ar putea sa nu ai imediat rezultatele pe care tu le doresti – este o practica interna care va avea ca efect schimbarea lumii tale exterioare, dar este o practica personala si nu o modalitate de a schimba pe altcineva.
Nu este doar despre a ii ierta pe altii ci si despre a ne ierta pe noi insine. Si, poate, cea mai importanta iertare este atunci cand ne iertam pe noi insine. Asta ne va ajuta sa ne focalizam pe partea noastra buna, pe punctele noastre tari. Si asta inseamna ca ne vom uita la ce lectie putem invata din greseala noastra, la ce schimbari putem face.
Primul pas in a te ierta pe tine insuti este sa schimbi modul in care tu vorbesti cu tine, despre tine. Am lucrat cu destul de multi oameni care vorbeau foarte urat despre ei… si asta nu te ajuta cu absolut nimic, pentru ca, de fapt, te duce la un blocaj emotional total. Asa ca, atunci cand faci o greseala, nu iti spune ca ceva este in neregula cu tine. Spune-ti ca asta este pretul pe care-l platesti pentru a creste si ca data viitoare o sa actionezi diferit.
Ce este necesar sa ierti la tine ACUM?
Care sunt primele 2 lucruri pe care le faci diferit, dupa ce te ierti pe tine?